Stary budynek z widokiem”,

Plan piętra został zaprojektowany tylko dla jednego mieszkańca na początku lat 90. Ponieważ dom został zbudowany w konstrukcji szkieletowej i miał dużo przestrzeni życiowej, oferował pożądany zakres dla pary. Obaj mieli wówczas po 27 lat i nadal byli bezdzietni. Jej plan: stopniowe przerabianie domu przez kilka lat, tak aby nadawał się do zamieszkania przez rodzinę. Podzielili swoje pomysły remontowe na poszczególne działania: każdy z nich powinien dać się przeprowadzić w ciągu kilku tygodni - samodzielnie lub przy wsparciu rzemieślników. Wybierając płytki, parkiet i okucia, stawiali na produkty jak najbardziej ponadczasowe, o których wiedzieli, że za kilka lat nadal będą dostępne. Bo później wszystko powinno wyglądać jak jeden kawałek i bez kompromisów.

Implementacja

W latach 2011-2015 młoda para zbudowała lukarny po obu stronach dachu, aby lepiej wykorzystać przestrzeń pod skarpami. Wyremontowano łazienkę, zainstalowano ogrzewanie podłogowe i wymieniono elektrykę. Nowy plan piętra powstał poprzez przesunięcie ścian. Ich pomysł polegał na tym, że górne piętro należało później w całości do dzieci. W ogrodzie wzniesiono mury oporowe, a nad rzeką zbudowano drewniany taras. Odnowiony garaż wraz z podjazdem. Potem przyszły dzieci i przez prawie trzy lata nie było już możliwości remontów.

Po przerwie rodzinnej zajęli się upragnionym przedłużeniem. Jednak było na to tylko miejsce na ulicy. Oboje długo pracowali nad formą, idealnym planem piętra i połączeniem starych i nowych budynków. Kiedy parter był równolegle odnawiany i połączony z dobudówką, powierzchni mieszkalnej czasami brakowało. Z dozą pragmatyzmu i zjednoczenia wszystkich czterech członków rodziny, opanowali również tę sytuację. „Mając na celu mieszkanie w wymarzonym domu, było to znośne” – relacjonuje Kerstin Stauber. Wykonano również prace na elewacji z izolacją o grubości 140 mm z płyty pilśniowej, a następnie okładziną z listew rombowych. Usunięto ogród zimowy i rozsądnie wykorzystano materiał ponownie: zadaszenie nowego tarasu zostało wykonane ze starego drewna konstrukcyjnego.

Kerstin i Michael Stauber podjęli świadomą decyzję o zastosowaniu kontrastu między dwoma budynkami, zarówno pod względem formy, jak i materiałów. Nadbudowa została wykonana z betonu licowego jako konstrukcja pod kątem prostym z płaskim dachem. W kierunku ulicy nowa część wydaje się być całkowicie zamknięta i dopiero w połowie ze względu na skok wysokości pięciu stopni. Od strony ogrodu okna od podłogi do sufitu i drzwi przesuwne oferują wspaniały widok na przyrodę i bieg rzeki. Remont jest często niechcianie opóźniany o lata. Kerstin i Michael Stauber postanowili krok po kroku odbudować dom. Postrzegali to jako proces, w którym stopniowo realizują swoje życzenia. Wymaga to dalekowzroczności, wytrwałości i dużej wyobraźni.

CZYTAJ WIĘCEJ CIEKAWE ARTYKUŁY TUTAJ Remont Zaplanuj i zrealizuj energetyczną renowację Renowacja Renowacja podłóg garażowych: Oto opcje Renowacja elektryki domowej: Tyle to kosztuje i musisz na to zwracać uwagę

Fakty i Liczby

Działka: 1450 m2

Powierzchnia mieszkalna: 193 m2 - 50 m2 nowo wybudowany

Konstrukcja: stary budynek - konstrukcja szkieletowa drewniana - prefabrykaty betonowe

Architekt: klient, sam inżynier budownictwa

Materiały i produkty

Izolacja: Gutex; Fasada: drewno jelenia; Okno: Josko; Parkiet: Joka; Kuchnia + stół: planowana własna, wykonana przez stolarnię Unterhuber; Krzesła: Segmüller, Vittoria; Oświetlenie stół jadalniany + ściana: SLV, Enola B; Sofa: Ewald Schillig, Twarz; Fotel: Koinor Jacy; Światło: Slamp, Clizia; Kominek: Brunner; Meble ogrodowe: LifestyleGarden, Ipanema

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here