Rozbudowa atelier w płaszczu drewnianym”,

Podczas renowacji starego budynku firma Müller-Schöll zainstalowała olejowy system grzewczy, który mógł ogrzać o 100 metrów kwadratowych więcej powierzchni mieszkalnej. Sześć lat później ogrzewanie podłogowe w dobudowie można było po prostu podłączyć. Dobudowa podzielona jest na dwa pomieszczenia: czytelnię bezpośrednio przy domu o powierzchni 22 m2 oraz salę główną o powierzchni 48 m2. Wewnątrz znajdowało się biurko i biblioteka z ponad 2.500 książek w swoim nowym domu. Jej ekspozycja jest genialna: nieoślepiające światło panuje o każdej porze roku - idealne do pracy. Szopy zalewają pokój od góry jednolitym, bezcieniowym północnym światłem. Małe okienko jest ukryte za drewnianymi listwami na południowej ścianie i wpuszcza dodatkowe światło do biura. Duże przesuwane okno otwiera się na ogród, a jego dwa skrzydła całkowicie znikają w kieszeniach ściennych. Roleta przesuwna z nieco większymi drewnianymi listwami zapewnia ochronę przed słońcem i prywatność. Budowniczowie zaprojektowali regał na książki o szerokości ściany od strony południowej i umieścili przed nim trzy przesuwne prowadnice półek na rolkach: podwójna przestrzeń do przechowywania. Vis-à-vis, meble na wymiar oddzielają czytelnię, zastępują wewnętrzną ścianę i pokrywają różnicę wysokości dwóch stopni. Zaleta: czytelnia wyższa, przejście poziomu do starego budynku, który osadzony jest na tronie na cokole. Przezroczyste drzwi przesuwne wykonane z wielowarstwowych paneli octanowych zakrywają ścianę półki lub przejście.
Po dziewięciu miesiącach rozbudowa i garaż były na miejscu. Następnie przebito mur do starego budynku: minimalna uciążliwość w zamieszkanym starym budynku. Każde dziecko ma swój pokój. Stary gabinet na dachu zamieniony na pokój gościnny z łazienką. Garaż ustąpił miejsca wiaty w wyglądzie listew przedłużenia. Brama wykonana z przeźroczystych wielowarstwowych arkuszy zamyka przewiewny budynek od strony ulicy. Dwie duże przesuwne ściany z drewnianych listew zasłaniają widok samochodów. Zjeżdżalnia otwarta do ogrodu: Wiata zamienia się w zadaszony pawilon - rezerwat deszczowy na przyjęcia ogrodowe.

Dane konstrukcyjne

oryginalny rok budowy: 1935
Powierzchnia mieszkalna i użytkowa: 225,00 metrów kwadratowych bez osobnego mieszkania
Rok modernizacji: 1999
Zdobyty obszar: 70,00 mkw
Wielkość partii: 848,00 mkw
Wkład własny: 500,00 godzin

Plan piętra wraz ze studiem

Zdjęcie: Andreas Schiebel

planowanie

Biuro: Studio Paretaia
Nazwisko: Müller-Schöll
Imię: Zuzanna i Prof. Axel
Ulica: Felix-Dahn Strasse 66A
KOD POCZTOWY: 70597
Lokalizacja: Stuttgart
Stan: Badenia-Wirtembergia
Telefon: 0049 (0) 7 11/7 65 77 65
Faks: 0049 (0) 7 11/7 65 34 73
E-mail: [e-mail chroniony
Strona internetowa: // www.paretai.de / paretaia / 09 / paretaia.html

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here