Kamieniołom przebudowany wraz ze stodołą”,

Co było jasne od samego początku: Henrike Elsner i Lucas Fernández-Trapa nie chcieli wprowadzać się do gotowego domu ani do nowej części budynku. Ona jest projektantką wnętrz, on architektem, oni chcieli realizować własne pomysły na życie. Ojciec Henrike słyszał, że w Caan . jest na sprzedaż dom z kamieniołomu ze stodołą. Mimo, że dom był odrapany, zwłaszcza w środku, a ogród zarośnięty, to od razu im się spodobało. Jeszcze przed podpisaniem umowy kupna zastanawiali się, jak będą mieszkać w domu jako pięcioosobowa rodzina.

Zachowaj stare, stwórz nowe

Było dla nich jasne, że dom z kamieniołomu powinien zostać wyremontowany. Henrike i Lucas chcieli przetworzyć i wykorzystać wszystko, co warto zachować. Rzeczy, które zostały zainstalowane później, takie jak różne panele lub plastikowe okna, zostały usunięte.
Pomiędzy budynkiem mieszkalnym a stodołą stała betonowa dobudówka z lat 50. XX wieku. Tego nie dało się uratować z ekonomicznego i estetycznego punktu widzenia. Ich pomysł: nowa dobudówka z drewna. Naszkicowali różne warianty, jedno lub dwupiętrowe, z dachem dwuspadowym lub płaskim, i zbudowali modele, aby sprawdzić proporcje i efekt. W końcu stał się parterową dobudówką z dwuspadowym dachem, dużą kuchnią w środku i dostępem do ogrodu. Henrike i Lucas umieścili sypialnie, łazienkę i gabinet w starym domu. Pokoje są dość małe, ale dopóki dwoje dzieci może spać razem w pokoju rodzeństwa, jest wystarczająco dużo miejsca.

Wspaniale, jak stary kamienny dom i drewniana dobudówka łączą się, tworząc nowy dom. Werner Schäfer, jury

Konwersja w pracy własnej

Podczas remontu cała piątka została zakwaterowana w czymś w rodzaju babcinego mieszkania z rodzicami Henrike w sąsiedniej wiosce. To zaoszczędziło pieniądze, a na plac budowy można było szybko dojechać. Dziadkowie mogli opiekować się dziećmi, a Henrike i Lucas wykonali remont - sami zrobili rozbiórkę i całe szlifowanie, malowanie i stolarkę. Szlifowali deski podłogowe, odnawiali stare drewniane drzwi i schody, malowali lub olejowali drewniane powierzchnie. Oczywiście wszystkie linie zasilające zostały unowocześnione dzięki najnowszym technologiom. Zrezygnowano z termomodernizacji starego domu, nie było mowy o dociepleniu od wewnątrz. Utracono by zbyt dużo miejsca. Jednak nisze grzejników zostały zamurowane, aby zredukować mostki termiczne w tych obszarach. Gazowy kocioł kondensacyjny zaopatruje nowe i większe grzejniki w ciepłą wodę i zapewnia komfortowe temperatury. W nadbudówce zainstalowano ogrzewanie podłogowe.

Dom nas znalazł. Od razu wpadliśmy na wiele pomysłów, jak go wyremontować i rozbudować. Henrike Elsner, klient

Przygotuj się na przyszłość

Kiedy dzieci dorosną i każdy chce mieć swój pokój, w stodole jest jeszcze wystarczająco dużo miejsca, aby pomieścić powierzchnię dla rodziców i własne biuro architektoniczne. Obaj pracują obecnie nad planowaniem tej ekspansji. Będzie to rodzaj domu w domu z drewna, który chciałbyś umieścić w przestrzeni stodoły, z dużymi otworami w ścianach, abyś mógł się stamtąd cieszyć niezakłóconym widokiem na przyrodę: piękne widoki!
Już to wiedziałem? Mamy ten specjalny projekt budowlany z 1. Nagroda główna „Złotego Domu 2020” przyznana!

Fakty i Liczby

Teren: 900 m2
Powierzchnia mieszkalna: Stary dom: 70 m2, rozbudowa: 30 m2
Konstrukcja: Rozbudowa: konstrukcja szkieletowa, stary budynek: kamień łomowy
Architekt: heltwerk architects, Caan

Materiały i produkty

Kuchnia: korpus z Ikei, fronty od stolarza; Dopasowanie: biały; Stół: Duński schowek na łóżko; Krzesła: gliniane; Światło: oświetlenie przemysłowe z pchlego targu; Płytki cementowe w korytarzu: Płyty Via; Lampy z drewnianymi podstawami: Nordic Tales; Dopasowanie: Dornbracht; Umywalka: Duravit Vero; Grzejnik: Zehnder

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here