Złoty Dom 2020: Oto zwycięzcy konkursu dla budowniczych ”,

Konkurs współkonstruktorów DAS HAUS i Landesbausparkassen (LBS) odbył się po raz 38. w 2020 roku. Zamiast tego razy. Każdego roku szukamy złotych domów pod inną tematyką i nagradzamy szczególnie wzorowe budowle. Dzięki nim chcielibyśmy zapewnić przyszłym budowniczym inspirację, przekazać pomysły na temat tego, co jest możliwe w budowie domów, a także przedstawić szczegóły techniczne. W sumie masz już 9.210 zgłoszonych domów, z czego 383 nagrodzone Złotym Domem. Do tej pory 1.061.Na zwycięzców czeka nagroda pieniężna w wysokości 500 euro.

Ceny

LBS i DAS HAUS przyznały wspólnie następujące nagrody: 
1. Główna nagroda: Szczęśliwi budowniczowie mogą przystąpić do umowy kredytu mieszkaniowego LBS i umowy oszczędnościowej na sumę 15.000 euro (6.000 euro zostało już zaoszczędzonych).
2. Główna nagroda: Pracownik budowlany ze Stuttgartu jest zadowolony z umowy kredytu mieszkaniowego LBS i oszczędności w wysokości 10.000 euro (4.000 euro zostało już zaoszczędzonych).
1 cena specjalna powyżej 2.000 euro.
4 wyróżnienia za każde 2.000 euro.
Gratulacje dla wszystkich rodzin budowlanych i architektów!

Werdykt jury

To było ważne dla jury

Dyskutowali o jakości rozwiązań, czy interwencje były odpowiednie lub nadmierne w zależności od zaistniałej sytuacji i czy użyto dobrej substancji podstawowej. Nagradzane domy ilustrują, co jest możliwe dzięki sprytnemu planowaniu i pokazują ogromny zakres zabudowy w istniejących budynkach.
 

Oświadczenia członków jury

  • Werner Schäfer (Prezes Zarządu LBS Ostdeutsche Landesbausparkasse AG): „Wspaniale jest widzieć odwagę i pasję, z jaką odnawiane są stare domy."
  • Silke Langenberg (architekt i profesor ds. dziedzictwa budowlanego i ochrony zabytków w ETH Zurich, wcześniej Uniwersytet w Monachium): „Rozbiórka budynków zwykle nie jest najlepszym rozwiązaniem."
  • Jürgen Lehmeier (architekt w Norymberdze). Wygrane w 2018 i 2019 r. ze swoim "biurem bauform" Złote domy): "Dobudowy często oferują ekscytujące kontrasty i nadają staremu nową magię."

Po raz pierwszy w formie wideokonferencji: członkowie jury zaangażowali się w internetowe dyskusje na temat nadesłanych prac. W końcu wszyscy zgodzili się co do zwycięzcy. 

Zdjęcie: Christine Meinel

1. Nagroda główna "Złoty Dom 2020"

Pomiędzy budynkiem mieszkalnym a stodołą stała betonowa dobudówka z lat 50. XX wieku. Tego nie dało się uratować z ekonomicznego i estetycznego punktu widzenia. Rozwiązanie: nowa nadstawka z drewna. 

Zdjęcie: Sabine Bungert

Dwa razy odważniej: realnie urzeczywistniając marzenie o życiu na wsi i budząc ze snu dom, który wymaga remontu. Wiele rodzin ma właśnie to marzenie o wyprowadzce na wieś z dziećmi - uroczej, romantycznej, z naturą na wyciągnięcie ręki, mieszkającej i mieszkającej znacznie taniej. Jednak dla wielu pozostaje marzeniem. Przeczytaj tutaj, jak rodzinie udało się przekształcić kamienny dom ze stodołą w ich osobisty raj z ogrodem.

2. Nagroda główna "Złoty Dom 2020"

W najlepszym przypadku podwyższenie zapewnia nie tylko więcej miejsca, ale także dodatkową swobodę. Od pierwszego pomysłu do realizacji minęło kilka lat. To było tego warte!

Zdjęcie: Jürgen Pollak

W 1999 roku dyplomowany konserwator Ute Hack kupił wozownię wraz z warsztatem, stajnią i mieszkaniem dla woźnicy. Nawet wtedy miała plan, żeby raz go zwiększyć. Ale przede wszystkim trzeba było wyremontować stare mury mieszkania. Klient od razu pomyślał o podciągnięciu wszystkich linii zasilających dla ewentualnej konstrukcji dachu. Zgodnie z planem zabudowy dopuszczono trzecie piętro. A jednak minęły lata, zanim Ute Hack i Matthias Ludwig z biura architektonicznego w Stuttgarcie wyjaśnili wszystko z urzędem budowlanym i stowarzyszeniem właścicieli, aż do przestrzegania wszystkich przepisów. Tak więc Ute Hack w końcu mogła zrealizować swoje marzenie o zalanej światłem dziennym otwartej kuchni-salonie z tarasem na zielonym dachu.

Nagroda specjalna "Złoty Dom 2020"

W monachijskiej dzielnicy Ramersdorf wielopiętrowe budynki mieszkalne przeplatają się z domami jednorodzinnymi i szeregowymi. Za tym małym domkiem ze środkowym tarasem jest nawet ogród. Prawdziwy skarb w mieście.

Zdjęcie: Antje Hanebeck

Aż trudno uwierzyć, że w tym środkowym rzędzie mieszkają cztery osoby. 85 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej jest wykorzystywane w najlepszy możliwy sposób. Dzięki ukierunkowanym interwencjom architektowi Christianowi Sandwegerowi z pracowni arcs architekten udało się uzyskać dodatkową przestrzeń w małym domu w Monachium. Zmieniono podejście do schodów, dzięki czemu na każdym piętrze było trochę więcej miejsca. Dzięki wbudowanym szafkom we wnękach, a przede wszystkim dopasowanym i głębokim szafkom pod spadzistym dachem, wykorzystano każdy centymetr kwadratowy. Jury z entuzjazmem podeszło do współczesnego modelu wykorzystania przestrzeni w drogim mieście.

Inne nagradzane domy: Uznanie "The Golden House 2020"

Zalany światłem i sprytnie powiększony

Ten nowoczesny dom z większą powierzchnią mieszkalną niż wcześniej był kiedyś starym budynkiem z lat 60.

Zdjęcie: Herbert Stolz

Rozbiórka lub nowa budowa? Dzięki genialnemu pomysłowi architektów udało się odrestaurować stary budynek. Rodzinie brakowało trochę miejsca. Rozwiązanie architektów: odcinamy katastrofalny już energetycznie balkon - wyrywamy też zewnętrzną ścianę z tyłu, zyskując w ten sposób 1,25 metra i możliwość wpuszczenia dużej ilości światła dziennego do pomieszczeń z tyłu. Więc trzy ptaki zostały zabite jednym kamieniem. Powierzchnia mieszkalna wzrosła ze 115 do 140 metrów kwadratowych. Ta interwencja wymagała stalowej konstrukcji dźwigarowej, która przejmie obciążenia z dachu i podtrzymuje strop. Oczywiście odnowiono technologię budynku i ułożono nową wylewkę grzewczą.

Wcześniej: Mostki termiczne były obcą koncepcją w latach 60. XX wieku. Dużo energii straciło przez balkon i ściany boczne. Tkanina budynku była tak dobra, że ​​warto było ją wyremontować.

Zdjęcie: Fabi Architekci

Z wyjątkiem jednego okna, w którym parapet obniżono do wysokości okna siedziska, wszystkie otwory pozostały takie same. Nie zmienił się więc podstawowy kształt i charakter domu. Świetny przykład na to, jak nieco banalnie wyglądający dom można przekształcić w dom marzeń i dostosować do dzisiejszych wymagań życiowych.

Kiedy funkcjonalny budynek na podwórku staje się wymarzonym domem

Wieża kościoła pokazuje, że miejsce jest takie samo. Dziedziniec i budynek zostały wzorowo przekształcone.

Zdjęcie: Ben van Skyhawk

Mieszkanie na cichym podwórku w mieście to marzenie wielu. Ale mało kto dostrzegłby potencjał na tym dziedzińcu. Trzeba było trochę wyobraźni, aby funkcjonalny budynek i asfaltowe podwórko zamienić w klejnot. Architekt Martin Wendling zasugerował, aby stary budynek, mieszkanie dla robotników w Kolonii-Deutz, został wypatroszony i poszerzony o nieco wyższą dobudówkę z delikatnie spadzistym dachem dwuspadowym.

Przed: Gospodarstwo w Kolonii-Deutz mieściło mieszkania robotnicze z lat 60. Wszędzie było dużo asfaltu.

Zdjęcie: Architektura Wendling

W starej części jest miejsce na pokoje prywatne takie jak sypialnie, dzieci i łazienki. W dobudówce znajduje się strefa wejściowa oraz duży, wysoki salon, w którym można również gotować i jeść. Różnica w wysokości jest ładna: z przodu przestrzeń rozciąga się pod szczytem i zapewnia hojne wrażenie życia. Tam, gdzie wycofujesz się w prywatność, pułap jest również niższy.
Materiał na elewację od początku był jasny: czerwona cegła. Podobnie jak w przypadku ściany sąsiedniego kościoła. Budynek nie sprawia wrażenia ciała obcego, wtapia się w otoczenie i wygląda tak, jakby był tam od zawsze. Starej części w ogóle nie poznajesz: ściany zewnętrzne klinkierowane cegłą, okna do samej podłogi, wewnątrz ułożony parkiet dębowy, ściany tynkowane wapnem. Wokół domu powstał ogród, gdzie wcześniej znajdowała się duża nawierzchnia asfaltowa.

Raz wyrzuć plan piętra za burtę

Salony mają teraz bezpośredni dostęp do ogrodu. Drewniany taras przed przedłużeniem zapewnia miejsce do siedzenia.

Zdjęcie: Peter Hinschläger

Kiedyś pokoje były małe, zakamarki i ciemne?. Do ogrodu nie można było dotrzeć z salonów. Więcej powietrza, światła i hojność - struktura planu domu mogła być dostosowana do tych życzeń tylko dzięki szeroko zakrojonym interwencjom. W tym celu zburzono mury na wszystkich kondygnacjach i odbudowano gdzie indziej.

Wcześniej: Odrestaurowano stare okna, w tym białe butelki. Duża lukarna w dachu tworzy miejsce na sypialnię rodziców.

Zdjęcie: Peter Hinschlaeger

Architekci ZHAC z Akwizgranu dodali dobudówkę z tyłu domu. Zapewnia to miejsce na kuchnię z jadalnią, okna od podłogi do sufitu wpuszczają dużo światła dziennego i oferują widok na ogród, duży taras z drewnianym tarasem zapewnia bezpośredni dostęp. Na piętrze znajdują się trzy duże pokoje dziecięce i jedna łazienka. Dzięki dwóm dużym lukarnom poddasze jest teraz w pełni użytkowe i zarezerwowane dla rodziców. Przedłużenie i dwie lukarny stworzyły o 48 metrów kwadratowych więcej przestrzeni mieszkalnej.

Celowo zostawiając ślady

Obsadzone, zadrzewione i z drewnianym tarasem podwórko wygląda zachęcająco i przytulnie. Rekolekcje w środku miasta. I przykład tego, jak może wyglądać życie w mieście w przyszłości.

Zdjęcie: Daniel Seiberts

W budynku mieściła się pralnia, drukarnia i hydraulika. Trzeba to zobaczyć. Życzeniem i celem Tiny i Daniela Seibertów (obaj zatrudnieni architekci) było rozpoznanie różnych zastosowań domu.
Odsłonęli mury od strony wewnętrznego dziedzińca i zatłukli mury. Teraz widoczne są różne materiały, od gruzu po cegłę, które zostały użyte w rekonstrukcji. Od wewnątrz mineralna, paroprzepuszczalna izolacja zatrzymuje ciepło w pomieszczeniach o wysokości 3,20 m. Pozostałe ściany zewnętrzne, które nie mają tylu otworów okiennych, zostały od strony zewnętrznej pokryte pełną mineralną izolacją termiczną, podobnie jak stropy piwnic i najwyższych kondygnacji. Nowe okna drewniane są potrójnie oszklone, system solarny na dachu ogrzewa wodę i wspomaga ogrzewanie.
Dwie kondygnacje budynku mogły być wykorzystane w dowolny sposób: sufity wspornikowe zapewniały maksymalną przestrzeń projektową. Ułatwiło to wyburzenie ścian i wstawienie nowych, nienośnych ścian. Dwa osobne wejścia zrodziły pomysł realizacji dwóch niezależnych jednostek. W zależności od wymagań przestrzennych właściciela parter można dobudować do mieszkania na piętrze lub wynająć jako osobne mieszkanie.

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here