Dom szeregowy, który nie jest bynajmniej ograniczony ”,

frazes

Jak w przypadku prawie żadnego innego rodzaju domu, dom szeregowy ma reputację ograniczonego umysłu. Ale szybko okazało się, że dom wybudowany w latach 30. ma zdecydowanie plusy: Masywna konstrukcja była dość solidna i w dobrym stanie. Plany pięter są bardzo zwarte, a pokoje są stosunkowo duże jak na dom w zabudowie szeregowej. Ponieważ budynek ma tylko 8,75 metra głębokości, do pomieszczeń wpada dużo światła z obu stron. „Dzięki przestronnym lukarnom, ostatnie piętro może być w pełni użytkowe, dzięki czemu dom nadaje się do zamieszkania dla nas jako czteroosobowej rodziny”, uznał architekt Christian Mammel. Faktyczne zalety były oczywiste i ostatecznie przekonały do ​​niego również mieszkańca Kolonii. Przy renowacji współpracował z kolegami z Rethmeier Schlaich Architects. W swojej pracy, planując duże projekty, nie miał czasu na zarządzanie własnym placem budowy.

Mała zmiana - duży efekt: wyburzono pomieszczenie gospodarcze na dachu i nagle patrzymy w górę na klatkę schodową pod kalenicę. Christian Mammel, klient

Wybór materiału

„Dom, ze swoją specyfikacją ponadczasowych i wysokiej jakości materiałów, dał nam plan dalszego planowania” – relacjonują klienci. Odnowili stare podłogi, odsłonięte warstwy na ścianach i wybrane kafelki w łazience, które mogły być używane w latach 30. XX wieku. „Świadomie podjęliśmy decyzję o odrzuceniu modnych materiałów i kolorów. To nie pasuje do naszego stylu życia, a także nie pasuje do charakteru domu – Arnika i Christian zgadzają się z tym. Z ich talentem do kształtów, kolorów i materiałów, obaj dosłownie połączyły stare i nowe, a tym samym nadal opowiadają historię domu.

Mało kto wierzy, że mieszkamy na zaledwie 144 metrach kwadratowych. Linie wzroku, jasne i dobrze zaprojektowane pokoje sprawiają, że nasz dom wydaje się większy. Arnika Neberich, klient

Interwencje

Dzięki trzem zmianom konstrukcyjnym i tak już dobre plany pięter stały się domem optymalnie nadającym się do użytku dla rodziny. Na piętrze zburzono ścianę między kuchnią a jadalnią. Tworzy to spójną przestrzeń, a rodzina może razem gotować i jeść. Pomieszczenie gospodarcze, które zostało wcześniej zainstalowane na klatce schodowej, uniemożliwiało widok z parteru na najwyższą kondygnację. Po wyburzeniu i wycięciu świetlika światło zalewa klatkę schodową, trudno ją rozpoznać.
Pierwsze piętro wraz z własną łazienką należy do dwóch córek Elli i Frida. Strych jest zarezerwowany dla rodziców. Lukarny umożliwiają postawienie łazienki od strony ulicy oraz sypialni i gabinetu od strony ogrodu. Po ponad siedemdziesięciu latach odnowiono całą technologię budynku, ogrzewanie olejowe wymieniono na gazowy kocioł kondensacyjny, ocieplono dach i odnowiono okna. Wszystkie innowacje były przeprowadzane z taką wrażliwością, jakby zawsze tak było. I nawet Südstädter in Christian z Kolonii teraz czuje się tu jak w domu.

Fakty i Liczby

Przestrzeń życiowa 144 m2
własność 249 m2
Budowa solidny
architekt Christian Mammel z RethmeierSchlaich Architects, Kolonia
www.rethmeierschlaich.de

Produkty i materiały

Płytki do łazienki rodziców: ceramika RAK, do łazienki dzieci: płytki cementowe Mosaico i płytki metra. Okucia: Richter + Frenzel. Umywalka i toaleta: chodzenie. Półka przy stole jadalnym: Werner Works. Kominek: Spartherm. Światła w kuchni: Stiletto Design, kinkiet nożycowy. Kuchnia: Ikea z wyprodukowanym betonowym blatem. Stół do jadalni: Stojak na siano. Krzesła: Arne Jacobsen – Ant, Vitra: Sim – Jasper Morrison, DSR – Ray i Charles Eames, Panton Chair

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here