Dodaj dom prefabrykowany do domu solidnego ”,

Specjalne zamówienie dla planistów: „Proszę zrób to, abyśmy mogli w nim mieszkać podczas remontu. „Koparki przybyły jesienią 2000 r.: wykopano dół, wybetonowano piwnicę. Ferie zimowe. Na wiosnę wszystko poszło szybko: dźwig podniósł do ogrodu prefabrykaty obejmujące cały dom i wysokość kondygnacji. Rozbudowa została zakończona tego samego dnia. Niedroga drewniana konstrukcja stojaka jest idealna do prefabrykacji. Nawet bardzo izolowane ściany są stosunkowo cienkie; co daje więcej miejsca w środku. Konsultant organizacyjny Hans S. przełożył swoje spotkania w godzinach wieczornych i był prawie nieprzerwanie na budowie. Więc nie było opóźnień z powodu otwartych pytań, pomagał wszędzie.
Większe okna wolno było montować tylko w szczycie od strony ogrodu, tam też obowiązywały przepisy dotyczące całkowitej dopuszczalnej powierzchni szkła. Jeśli spojrzysz na tył, możesz poczuć harmonię między zamkniętą przestrzenią a otwarciem pomimo okien sięgających od podłogi do sufitu: proporcje są właściwe. Drewniane elementy ramy były już oszalowane lekkimi panelami na zewnątrz. Monachijski tynk szorstki został nałożony jak na starym budynku, tylko wąska fuga pokazuje szew między solidnym domem a dobudowanym domem prefabrykowanym.

Naturalne materiały w uprawie

Wewnątrz ekologiczny materiał izolacyjny izoluje len i pokrywa płytę gipsowo-kartonową. Rzemieślnicy wycięli szeroki wyłom w starym szczycie, ułożyli dębowe deski podłogowe w nowym salonie, a także w starym, gdzie obecnie znajduje się stół jadalny. Na górze Hannah i Florian dzielą aneks i 21 metrów kwadratowych: oboje mają teraz swój własny pokój.

Dwie nowe lukarny niosą światło - architekci przekonali do tego konserwatora zabytków, udowadniając, że w osadzie istniały kiedyś podobne lukarny. Zamiast dachówek Bettina Seeger i Matthias Ullmann ponownie położyli na dachu proste bobry, tak jak zamierzał Sep Ruf. Pokryty cyną komin został wyciągnięty i ponownie obłożony cegłami.

Nowy salon niemal bezproblemowo wsuwa się w duży drewniany taras. Trawnik, ścieżki i oczko wodne otaczają taras. Wszystko znacznie urosło: Hannah, Florian, populacja złotych rybek i dom. 

Sciaridas szczególnie lubią wilgotny klimat, dlatego najczęściej spotyka się je w szklarniach.

Zdjęcie: iStock / serezniy

Dane konstrukcyjne

Pierwotny rok budowy: 1934
Koszty modernizacji: 118.000,00 € bez dodatkowych kosztów i opłaty planistycznej
Powierzchnia mieszkalna i użytkowa: 220,00 mkw 
Rok modernizacji: 2001
Zdobyty obszar: 42,00 mkw
Wielkość partii: 500,00 mkw
Wkład własny: 250,00 godzin

Plan piętra: parter

Zdjęcie: Andreas Schiebel

planowanie

Biuro: Seeger-Ullmann Architekci
Nazwisko: Bettina
Imię: Seeger
Tytuł, kwalifikacje: dyplomowany.-NS.
Ulica: Brecherspitzstr. ósmy
KOD POCZTOWY: 81541
Lokalizacja: Monachium
Stan: Bawaria
Telefon: 0049 (0) 89/62 00 05 62
Faks: 0049 (0) 89/62 00 02 71
E-mail: [e-mail chroniony
Strona internetowa: // www.seeger-ullmann.de /

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here