Dom z wieżą po remoncie”,

Przed remontem w 2009/10 występowały ogromne problemy z zawilgoceniem ścian od nieszczelnego połączenia ściany. Wcześniej przez kilka lat dom stał pusty i popadał w ruinę. Ostatni mieszkaniec usunął nawet drewniane schody i wspiął się po drabinie gorzej niż dobrze. W 2009 r. przeprowadzono gruntowną renowację jako projekt modelowy w ramach programu federalnego „Miasto integracyjne społecznie”. Było to możliwe dzięki dotacjom publicznym od władz miejskich, stanowych i federalnych.

Dom z wieżą wyremontowany: Udało się

Wzmocniono starą dębową konstrukcję dachu, zapewniono optymalną izolację dachu i dwukrotnie pokryto. Rozszerzenie loftu przyniosło dodatkową przestrzeń życiową. Tynk ocieplający na zewnątrz, tynk gliniany wewnątrz, nowe drewniane okna z lekkimi żaluzjami, odnowione drzwi kasetonowe z zamkami skrzynkowymi oraz oszczędne ogrzewanie gazowe z listwami grzewczymi (które szczególnie intensywnie emitują swoje rosnące ciepło na powierzchni podłogi) umożliwiły komfortowe mieszkanie jak nigdy dotąd.
Nowe drewniane spiralne schody z jesionu prowadzą do pracowni na poddaszu. Piętro i poddasze zaprojektowano z dopasowanym parkietem drewnianym (jesion). Instalacja wodno-kanalizacyjna i elektryczna są zupełnie nowe. Na parterze powstał jednolity, niższy poziom podłogi z ukośnie ułożonymi płytkami. Wbudowana kuchnia uzupełnia niezmiennie wysokiej jakości sprzęt. W podziemiach wieży posadzono również kamienną posadzkę, a na wysokości czterech metrów zamontowano drewniany strop. Cała przestrzeń mieszkalna mierzy około 51 metrów kwadratowych. Przed domem mały podjazd, a obok niewielka szopa na rowery i śmietniki.

Dane konstrukcyjne

Pierwotny rok budowy: 1715 
Koszty modernizacji: 150.000 euro bez dodatkowych kosztów i opłaty planistycznej
Oryginalne zastosowanie: Korytarz lub wartownia korytarza, w XIX w. Stuletni dom miejskiej położnej
Powierzchnia mieszkalna i użytkowa: 51 metrów kwadratowych
Rok modernizacji: 2009/2010
Zdobyty obszar: 0 metrów kwadratowych
Wielkość partii: 40 metrów kwadratowych
Koszty konwersji na metr kwadratowy: 3.000 euro
Wkład własny: 0 euro

Mały, ale ładny - wartownia korytarzowa z własną wieżą miejską 1 Image

Oto plan inwentaryzacji z 2005 roku z widokiem od zachodu. Nad kalenicą dachu widać drewniane drzwi. Pierwotnie na tej wysokości biegły blanki muru miejskiego. Ten otwór ma zostać dyskretnie przeprojektowany na mały balkon.

Uruchom galerię zdjęć

Oto plan inwentaryzacji z 2005 roku z widokiem od zachodu. Nad kalenicą dachu widać drewniane drzwi. Pierwotnie na tej wysokości biegły blanki muru miejskiego. Ten otwór ma zostać dyskretnie przeprojektowany na mały balkon.

planowanie

Biuro: Hezel
Tytuł, kwalifikacje: dyplomowany. NS.
KOD POCZTOWY: 91555
Lokalizacja: Mokre policzki
Stan: Bawaria

Koncepcja energetyczna

Koszty ogrzewania / rok: 600 euro
Podgrzewanie CWU: z
Nośnik energii: gaz

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here