Nowoczesne mieszkanie udział w starym gospodarstwie

„Przez jakiś czas rozmawiałem z przyjaciółmi o założeniu grupy montażowej” — wspomina Michael Theis. Jest członkiem założycielem i przewodniczącym stowarzyszenia. „Chcieliśmy jednak nie tylko wspólnie budować, chcieliśmy również stworzyć wiele wspólnych obszarów. Uczcie się od siebie nawzajem i postępujcie ze sobą ostrożnie – a tym samym osiągnijcie bardziej komunikatywny sposób wspólnego życia. „Założyli stowarzyszenie w 2015 roku – wszystko powinno być prawnie i finansowo wiążące zanim przystąpili do konkretnego planowania.

Dobrze wspierany

Grupa budowlana wkrótce znalazła kawałek ziemi, który pasował do ich planu: podwórko przyjaciela. Rozumie się przez to gospodarstwo, na którym zaprzestano działalności rolniczej – zwykle zrezygnowano z pól i pastwisk. Gospodarstwo jest idyllicznie położone poza Asendorf w Dolnej Saksonii. „Wszystko można łatwo dojechać samochodem, a ci, którzy mają więcej czasu, mogą dojść do miasta w pół godziny”, wyjaśnia Theis. Stowarzyszenie może korzystać z samej nieruchomości przez 99 lat na długiej dzierżawie. Został kupiony przez Trias, fundację non-profit, która wspiera ekologiczne i zrównoważone projekty - z naciskiem na wspólnie zorganizowane życie. Ma to zapobiec spekulacji gruntami.

Nasza cierpliwość się opłaciła. Po kilku latach planowania udało nam się wreszcie zrealizować nasz projekt. Michael Theis

Planowane na dłuższą metę

Jako pierwszy projekt budowlany przebudowano dawną stodołę z lat 60. na trzy mieszkania. Obecnie mieszka tu 8 osób dorosłych i jeden nastolatek - wiek mieszkańców waha się od 13 do 67. Plany pięter zostały dostosowane do życzeń i potrzeb społeczności. 107 metrowe mieszkanie Michaela Theisa i jego żony Jeli zostało przygotowane do życia na starość, tj. wejścia bez progów, bardzo szerokie drzwi, prysznic planowany na równi z posadzką. Schody na górę - do dawnego stodoły - można doposażyć w windę schodową. Bo obaj są pewni: „Chcemy się tutaj zestarzeć."
Nie pozwolono na zmianę zewnętrznego kształtu budynku. Więc montaż musiał obejść się bez lukarn. Aby nadal wnosić światło dzienne i świeże powietrze pod dach, w całym budynku zamontowano okna dachowe. Organ budowlany nie miał zastrzeżeń. Grupa zwróciła również uwagę na zrównoważony rozwój dzięki materiałom budowlanym: zewnętrzne ściany zostały zaizolowane celulozą, wewnętrzne ściany z konopi i juty z recyklingu z worków po kawie i kakao. Podłogi drewniane i korkowe o otwartych porach pokryte olejem regulują wilgotność w pomieszczeniach. Kocioł na pellet z zasobnikiem buforowym ogrzewa cały budynek, wspomagany systemem wentylacji z odzyskiem ciepła. W przyszłym roku na dachu zostanie zainstalowany system fotowoltaiczny.

Dla nas koncentrujemy się na naturalnym i kreatywnym życiu w społeczności ludzi o podobnych poglądach. Michael Theis

Zrównoważony

Kolejny projekt stowarzyszenia: Główny dom folwarczny, wybudowany około 1900 r., również przechodzi przebudowę. Istnieje wspólna kuchnia na imprezy. Z warsztatu i starej karczmy w lesie mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Pierwsze mieszkanie na parterze jest już wykończone i gotowe dla rodziny z dwójką dzieci. Piętro zostanie wkrótce rozbudowane. Planowane są od dwóch do trzech mieszkań.

Możesz być także zainteresowany Energia i klimat Reklama Budownictwo i życie ekologiczne: lista kontrolna przedstawiona przez Ogłoszenie o planowaniu budynków Budownictwo zrównoważone: Wskazówki dotyczące budowy i renowacji Przedstawił Know-how w zakresie nieruchomości Niedroga alternatywa: budowa w obszarze miejskim

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here