Projekt Riedering: mieszkanie na poddaszu w dawnym gospodarstwie

W dawnej oborze znajduje się teraz niewielka praktyka, której ceglany strop czapkowy został zachowany i nadaje temu szczególnemu urokowi.

Praktyka rodzinna znajduje się w starej oborze wiejskiej.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Bogato zaprojektowana strefa wejściowa gabinetu. Cały parter składa się z wylewki licowej.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Remont domu wiejskiego: część dzienna

Część dzienna jest teraz tam, gdzie kiedyś znajdował się magazyn sprzętu i siana. Dostęp do mieszkania jest przez stary Tennenbrücke na piętrze. Połączenie wewnętrzne zostało zintegrowane ze starym silosem paszowym jako spiralna klatka schodowa wykonana ze stali surowej.

Spiralne schody zostały wbudowane w stary silos paszowy.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Schody z surowej stali prowadzą na drugie piętro starego domu.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Loft mieszkalny w starym gospodarstwie: drugie piętro

Tutaj znajdziesz kuchnię, jadalnię i część dzienną.

Cała część dzienna na piętrze jest całkowicie otwarta i dlatego wygląda na bardzo przestronną.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Łazienka, sypialnie i inne pomieszczenia są skonfigurowane jako system „pokoj w pomieszczeniu”, aby zachować ogólne wrażenie konstrukcji dachu.

W suficie łazienki wbudowano dodatkowe elementy szklane. Masz więc światło dzienne ze wszystkich kierunków, a wieczorem widok na rozgwieżdżone niebo.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Rozsuwane okno o długości dziesięciu metrów umożliwia wspaniały widok na górską panoramę Chiemgau. Dzięki wysuniętemu balkonowi z przodu widok wydaje się niezakłócony.

Niezakłócony widok na panoramę gór Chiemgau.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Pośrodku dużej części wypoczynkowej przestrzeń powietrzna zapewnia połączenie przestrzenne w dół. Umieszczone powyżej w dachu przeszklenia zapewniają dostęp światła dziennego aż do parteru. Dzięki tej przestrzeni powietrznej stary silos zbożowy, który jak rzeźba stoi w pokoju jako świadek jego dawnego użytkowania, można doświadczyć w pełnej wysokości.

W jadalni zainstalowano również nowy kominek. Oddzielono tylko dostęp do łazienki i sypialni - reszta jest całkowicie otwarta.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

W niektórych miejscach kamienna ściana pozostała nieotynkowana.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Na parterze starego gospodarstwa znajdują się pokoje gościnne, łazienka dla gości i inne pomieszczenia pomocnicze. Półpiętrowa biblioteka oferuje wyjście na taras i do ogrodu, gdzie kiedyś znajdował się garaż na traktory. Tutaj, podobnie jak w niektórych miejscach w domu, kamienna ściana zewnętrzna pozostała nieotynkowana. We wnętrzu parteru odsłonięty jastrych podkreśla surową konstrukcję powierzchni.

Fasada odnowionego domu składa się częściowo ze starej okładziny drewnianej.

Zdjęcie: Questarchitekten / Claus Rammel

Okładzina ze starego drewna zapewnia nie tylko dobrą izolację. Wizualnie idealnie dopasowuje się do dużych elementów okiennych. Ta przebudowa wiejskiego domu nie chce być tradycyjna i romantyzująca, ale raczej odpowiada współczesnemu życiu i żywym wyobrażeniom mieszkańców.

Plan parteru starego wiejskiego domu.

Zdjęcie: Questarchitekten / Christine Caspari

Rzut pierwszego piętra starego wiejskiego domu.

Zdjęcie: Questarchitekten / Christine Caspari

Widok z przodu sekcja 1.

Zdjęcie: Questarchitekten / Christine Caspari

Widok z przodu sekcja 2.

Zdjęcie: Questarchitekten / Christine Caspari

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here