Przeprowadzka: Ten dom przeniósł się dwukrotnie ”,

Z biegiem czasu klient rozwinął pomysł połączenia życia i pracy w stodole o długości 27,80 metra i szerokości 12,60 metra. Poszukiwania odpowiedniego placu budowy trwały kilka lat. Ponieważ dla pożądanego połączenia należało pozyskać działkę na tzw. terenie mieszanym. Kiedy to znaleziono, w Schechen bezpośrednio na dworcu kolejowym, wspólnie z Roswag Architects i Guntramem Jankowskim, opracowali koncepcję postawienia nowego domu w przeniesionej stodole. Na ogrzewanej powierzchni 260 mkw. znalazły się teraz miejsca na dwa mieszkania, biuro i warsztat. W pozostałej części wozowni powietrze przepływające przez niezliczone gałązki wierzby wysusza.

Gdybyśmy wiedzieli, czego się spodziewać w przypadku translokacji, nie zrobilibyśmy tego. Ale z perspektywy czasu jesteśmy z tego całkiem dumni. Budowniczy Emmanuel Heringer

Dom, który oddycha

Nowy budynek jest zgodny ze standardem domu niskoenergetycznego EnEv 30 i nadal radzi sobie bez kontrolowanej wentylacji. Jest to możliwe dzięki budowie nowych ścian zewnętrznych i wewnętrznych: wykonane z drewna, ocieplone ekologicznym materiałem izolacyjnym z włókien drzewnych i glinianym tynkiem na elewacji, quasi-oddychające materiały w naturalny sposób regulują klimat w pomieszczeniu. Tak działa ekologiczne budownictwo i mieszkanie!
Nowe ściany zostały zainstalowane z przesunięciem w stosunku do przeniesionej, starej konstrukcji nośnej, tworząc w ten sposób strefę dla nowych pomieszczeń. Stare i nowe połączenie. W ten sposób powstały pokoje, które emanują wyjątkową atmosferą życiową. Początkowo szalony pomysł został z trudem przekształcony w przyszłościowy dom mieszkalno-warsztatowy - z szopy magazynowej.

Uruchom galerię zdjęć 4 Pokaż wszystko

1. Wydobycie w Kolbermoor: przez 105 lat otwarta szopa przędzalni bawełny służyła jako magazyn do suszenia torfu. Budynek został najpierw zmierzony i narysowany szczegółowo przez Emmanuela Heringera i jego pomocników, a następnie rozebrany od góry do dołu. Jest to możliwe tylko dlatego, że połączenia starego drewna można łatwo poluzować i odbudować.

Zdjęcie: Emmanuel Heringer

2. Przechowywanie: Każdy słupek ma swój własny numer i jest rysowany na planie. Bez tej pracy odbudowa byłaby całkowicie niemożliwa.

Zdjęcie: Emmanuel Heringer

3. Budowa w Schechen: Podstawowa siatka została przebudowana w ten sam sposób. Chodnik i schody odbudowano ze starego drewna.

Zdjęcie: Emmanuel Heringer

4. Dokończenie budowy: Oczywiście niektóre belki musiały zostać odnowione, a w innych miejscach zaprojektować nowe detale.

Zdjęcie: Emmanuel Heringer

Dane konstrukcyjne

Rok budowy: 1810
Translokacja: 1899 i 2014
Przestrzeń życiowa: 260 metrów kwadratowych
izolacja: Włókna drzewne
Materiały budowlane: ekologiczny

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here