Niekonwencjonalny dom drewniany z zielonym dachem płaskim”,

Ze względów zawodowych szukali głównie na północy Monachium i okolicach. „Żadna nieruchomość naprawdę nie jest dopasowana. Zgodziliśmy się: jeśli wydamy tyle pieniędzy na nasze przyszłe mieszkanie, iskra powinna wyskoczyć ”- mówi Andreas Urban. W międzyczasie przenieśli się z Monachium do pobliskiej Freising, gdzie przypadkiem usłyszeli o małym, złożonym do wybudowania, a więc niedrogim kawałku ziemi. Ich ciekawość została wzbudzona. W środku małej wioski Dietersheim niedaleko Garching kawałek ziemi w kształcie litery L był odłogiem od ponad 15 lat. 

Wzbudź zaufanie

Nieruchomość została pośredniczona przez architekta Nepomuka Wagnera dla przyjaciela. Wagner sam mieszka i pracuje we wsi i zbudował tu już kilka domów. W pierwszych kilku rozmowach udało mu się odsunąć od Urbanów niektóre obawy związane z nowym budynkiem. Obie strony zdały sobie sprawę, że istnieje podstawa zaufania. Urbanowie zlecili projektantowi wykonanie projektu. Ich założenie: „Potrzebujemy jasnego wyobrażenia o domu i musimy móc liczyć na to, że budżet zostanie dotrzymany."

Pożądana kreatywność

Jednym z wyzwań było utrzymanie obszarów rozstawy na stosunkowo wąskiej działce. Poza tym nie było dużo miejsca na wyposażenie placu budowy. Zanim architekt Wagner mógł zacząć planować, zadał parze wiele pytań: Ile powierzchni mieszkalnej i ile pokoi potrzebujesz? Czy dom ma piwnicę, czy zamiast tego może być oficyna?? Jak powinien wyglądać kształt dachu? Czy są jakieś konkretne prośby dotyczące materiałów budowlanych i usług budowlanych?? No i oczywiście pytanie o wszystkie pytania: jaki budżet jest dostępny? Wagner miło wspomina ten dialog: „Klienci byli otwarci na niekonwencjonalne pomysły i nie mieli w głowach gotowych obrazów, które chcieliby zobaczyć w realizacji. „Taka ciekawość i możliwość pozytywnego zaskoczenia właścicieli budynków to marzenie wszystkich planistów. Mając odpowiedzi, które znalazł i specyfikacje z planu rozwoju, Wagner przystąpił do projektowania.

W drugim rzędzie prawie niezauważalnie wzniesiono niekonwencjonalną drewnianą konstrukcję z zielonym płaskim dachem – architekt Nepomuk Wagner

Planuj pragmatycznie

Urbanowie byli pod wrażeniem już pierwszego szkicu. Otwarty plan parteru z dwoma "salonami" i niezakłóconym widokiem na ogród dał im jasny pomysł, którego potrzebowali. Architekt zaprojektował prostokątną konstrukcję, która wyróżnia się przede wszystkim spójnymi i prostymi rozwiązaniami detali. Już na etapie planowania dbano o to, aby budować jak najtaniej, aby osiągnąć zakładany budżet. Był nawet lekko podcięty. Ze względu na szeroki zwis stropu na zachodzie i południu nie było potrzeby stosowania zewnętrznej ochrony przed upałem w okresie letnim. Ściany wewnętrzne leżą jedna na drugiej, a stalowe podpory przenoszą obciążenie stropu na otwartym parterze. Budynek gospodarczy służy jako zamiennik piwnicy. Zamiast okien od podłogi do sufitu na piętrze jest stopień. To znacznie ułatwiło wdrożenie zielonego dachu. Sprytne środki pozwalające zaoszczędzić budżet bez poświęcania komfortu życia. 

Rzut drewnianego domu 2 zdjęcia

Prostokątna konstrukcja ma wymiary 16 x 7,70 m i została zbudowana przy użyciu drewnianej konstrukcji szkieletowej. Od południa i zachodu są tylko okna od podłogi do sufitu. Ładunki są tam przenoszone za pomocą stalowych podpór. Życie rodzinne toczy się na dużej, otwartej przestrzeni, tak dobrze podzielonej na strefy, że każdy może znaleźć miejsce do oglądania telewizji czy czytania. Na parterze jest nawet miejsce na 27-metrowe mieszkanie, a dochód z najmu pomaga w finansowaniu. W razie potrzeby obszar ten można połączyć z główną rezydencją. Plan zapewniający dobre samopoczucie, który już myśli o przyszłości.

Zdjęcie: Elke Gropper Galeria zdjęć Start

Prostokątna konstrukcja ma wymiary 16 x 7,70 m i została zbudowana przy użyciu drewnianej konstrukcji szkieletowej. Od południa i zachodu są tylko okna od podłogi do sufitu. Ładunki są tam przenoszone za pomocą stalowych podpór. Życie rodzinne toczy się na dużej, otwartej przestrzeni, tak dobrze podzielonej na strefy, że każdy może znaleźć miejsce do oglądania telewizji czy czytania. Na parterze jest nawet miejsce na 27-metrowe mieszkanie, a dochód z najmu pomaga w finansowaniu. W razie potrzeby obszar ten można połączyć z główną rezydencją. Plan zapewniający dobre samopoczucie, który już myśli o przyszłości.

Zdjęcie: Elke Gropper

Budynek jest o 3,00 m węższy na piętrze i tylko 4,70 m głębokości. W tym celu na całej długości biegnie wąski taras na dachu. Pozostały obszar jest zielony. Z trzech pokoi mogą korzystać dzieci i rodzice. Nad panelem ściennym na parterze znajduje się ściana łazienki, w której biegnie szyb doprowadzający instalację wodną i elektryczną. Oprócz rezygnacji z drugiej łazienki, krótkie i bezpośrednie trasy dla służb budowlanych również obniżają koszty.

Zdjęcie: Elke Gropper

Fakty i Liczby

Teren: 703 metry kwadratowe
Powierzchnia mieszkalna: 166 metrów kwadratowych + 27 metrów kwadratowych
Konstrukcja: stojak drewniany
Architekt: Buero 4 Wagner + Partner Architects, Dietersheim

Materiały i produkty

Krzesła i stół (taras): Emu, Yard; Sofa (taras): Ikea, Havsten; Stolik pomocniczy: Ikea, Gladom; Czerwone krzesło i stół przed domem: Fermob, bistro; Moduły fotowoltaiczne: Buderus; Wyspa kuchenna: Ikea; Piec i piekarnik: Neff; Stół do jadalni: rama Eiermann; Światła: i tradycja, Żarówka; Światło (pokój dzienny): Flos, Parantesi; Półka: Moormann, FNP; Telewizor: telewizor Samsung Serif

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here